Övning 1 – Aktivt Tittande

Hade tänkt att börja en gång i veckan posta övningar som ni läsare kan ta er an. Övningarna kommer från boken Animate Earth skriven av Stephan Harding.Jag kan varmt rekommendera boken för er som är intresserade av Holistisk vetenskap/Gaia vetenskap.

Dessa övningar kommer hamna i sin egen kategori här på sidan och numreras i ordning som jag lägger upp dem. Anledningen med övningarna är att bryta det perspektiv vi lärt oss av den dominanta kulturen att ha i sin relation till sin omgivning.  Tilläggas bör också att om möjligt göra dessa övningar ute i naturen, flera av dem kräver även att man är på en sådan plats. Med detta sagt så kastar vi oss rakt in i i den första övningen.

Bild

Håll en liten sten bekvämt i din hand och se till att hålla den i samma riktning under hela övningen. Slappna av, och släpp eventuella bestämmelser att nå ett resultat.

Titta nu noggrant på delarna av stenens yta. Lägg extra mycket märke till alla subtila förändringar i färg och textur, till eventuella repor eller märken, till fördjupningar eller ihåligheter. Gör det här för 30 sekunder upp till en minut och slut sedan dina ögon. Under en minut, visualisera vad du nyss har sett så tydligt du kan med så mycket detaljer som möjligt. Låt sedan bilden försvinna och gör ingenting för några få sekunder.

Öppna dina ögon och titta nu på stenen som en helhet, utan att fokusera det minsta på detaljerna. Tillåt dig att se stenen som en helhet, som ett enda enhetligt fenomen. Låt helheten av stenen föras in i dig som varelse utan att fråga dig själv vad det hela är, eller hur du faktiskt kan se det. Som innan, gör det här för 30 sekunder upp till en minut. Slut nu dina ögon och i dit sinnes öga se stenen som en helhet. Släpp sedan bilden.

Gör om den här processen i ungefär femton minuter och gå sedan in i en tyst period av reflektion. Fanns det några skillnader mellan de två sätten att titta ?

Det här inlägget postades i Main Category och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s