En kvinna är ingen sak, inget objekt eller en frånvaro

Varje gång jag hör folk säga något i stil med ”en kvinna är vem som helst som identifierar sig som en ”, eller jag hör en manlig lagstiftare glatt avslöja att sexuella övergrepp mot flickor ej bör vara straffbart, påminns jag om denna passage från Andrea Dworkin’s Right-Wing Women . Det är så plågsamt sant :

”Redovisningar för våldtäkt, hustrumisshandel, tvångsbarnafödande, medicinsk slakt, köns motiverade mord, tvångsprostitution, fysisk stympning, sadistisk psykisk misshandel, och andra vardagliga företeelser av kvinnliga erfarenheter som grävts fram ur det förflutna eller ges av nutida överlevande bör lämna hjärtat halstrad, sinnet i ångest, samvetet i omvälvning . Men de gör det inte. Oavsett hur ofta dessa berättelser berättas, med klarhet eller vältalighet, bitterhet eller sorg så kan de lika gärna ha viskats i vinden eller varit skrivna i sand: de försvinner,  som om de vore ingenting. Berättarna och berättelserna ignoreras eller förlöjligas, de hotas tillbaka till tystnad eller förstörs, och upplevelsen av kvinnligt lidande är begravd i en kulturell osynlighet och föraktande. Eftersom kvinnors vittnesmål inte är och inte kan valideras av manliga vittnen som har upplevt samma händelser och gett dem samma värde, så negeras de mycket verkliga övergreppen kvinnor lider av. De negeras i vår vardag, och de negeras i historieböckerna, de utelämnas, och förnekas av dem som påstår sig bry sig om lidande, men som är blinda för detta lidande.

Problemet, enkelt uttryckt, är att man måste tro på existensen av en person för att känna igen äktheten av hennes lidande. Varken män eller kvinnor tror på att det finns kvinnor som viktiga varelser. Det är omöjligt att komma ihåg, som verkliga lidandet, för någon som per definition inte har något berättigat anspråk på värdighet och frihet, någon som i själva verket ses som en sak, ett objekt eller en frånvaro. Och om en kvinna, en enskild kvinna multiplicerat med miljarder, inte tror på sin egen diskreta existens och därför inte kan kreditera äktheten i hennes eget lidande, så är hon raderad, upphävd, och meningen med hennes liv, vad det än är, oavsett vad det kan ha varit, är förlorad. Denna förlust kan inte beräknas eller uppfattas. Det är stort och hemskt, och ingenting kommer någonsin väga upp detta.”

Det här inlägget postades i Main Category och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s