Lögnen

kramareProblemet vi står inför i denna tid är inte en brist på människor med hjärtat på rätta stället utan att på tok för många inte vågar ta ställning i diskussioner om vad som behöver göras. Vi kommer behöva prata om vad som sker runt middagsbordet, på arbetsplatserna, ute på fiken. Vi behöver ta bladet från munnen och ta de där obekväma positionerna i att sätta ned foten och våga kritisera vårt sätt att leva. Vi kommer behöva sätta våra kroppar i vägen för att stoppa industriella civilisationens framfart och vi måste sluta vara rädda för i hur våra nära och kära samt vänner kommer reagera. Moder jord har inte tid att vänta, livet har inte tid. Vi har inte tid.

Sanningen är att man kan inte bara be ett samhälle och dess invånare, som investerat sin verklighet  i en ekonomisk modell som bygger på förtryck och mördandet av planeten, att sluta göra detta. Lika lite som man kunde be Ted bundy att sluta mörda genom att fråga honom snällt. Med detta menar jag inte att vi alla ska bli militanta och kedja fast oss i redskap till höger och vänster. Vi är alla olika och det finns de av oss som helt enkelt inte kan göra sådana aktioner. Men man kan stödja, man kan våga ta ställning och våga stå upp för de som gör det. För de behövs. Deras kroppar står mellan den naturliga världen och maskinerna som vill mörda den.

I skrivande stund skinnflås planeten levande av agrikultur och allehanda exploatering i jakten på resurser som ska hålla dominanta kulturen–industriella civilisationen–igång. Hur mycket sämre måste hälsan på planeten bli innan man får nog ? Hur mycket mer ska industriella människan få mörda och exploatera innan tillräckligt många vågar ta ställning och endast sätter sina kroppar (och antagligen även riskera sina egna liv) i vägen för att hindra denna dystra utveckling eller ta människor som gör sådant här i försvar ? Hur många fler nära och kära behöver tyna bort i cancer och autoimmuna sjukdomar innan man vågar erkänna för sig själv att vi är födda in i en lögn. En lögn som har sträcker sina rötter flera tusen år tillbaka i historien.

man-astrologyLögnen som bygger på mänsklig suveränitet, att människan är centrum av universum och att vi har rätten att förslava och kontrollera andra (inkl. oss själva) samt att vi står högst upp i en näringskedja fast det egentligen inte finns någon hierarki på det sättet. Livet är ingen hierarki. Livet är en energi som ständigt flödar likt en cirkel och vi föder alla varandra. Det är priset man ”får betala” för att få uppleva denna härlighet vi kallar livet; Att man en dag blir föda åt någon. Livet är ett samarbete och inte en tävling. De arter som klarat sig längst på den här planeten är de som samarbetar (och förstår vikten av detta) med andra. Vetenskapsfilosofen Richard Dawkins säger att livet kan bygga på samarbete eller tävlan. Men problemet, säger han, är att om man samarbetar och det finns en fuskare så havererar allt. Ja, kära Dawkins titta dig omkring det finns en fuskare och allting håller på att haverera.

Det här inlägget postades i Main Category och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s