Att börja se

Låtsas för en stund att du växt upp i ett samhälle som är djupt rasistiskt–jag vet, det här är att bända på saker–i vilket fördelar oproportionerligt tillfaller medlemmar av en ras–exempelvis vita eller i mer eller mindre grad de ickevita som omfamnar den vita kulturens värderingar–och att den här rasen har en lång och oroande (när det upptäcks) men ofta ickeutredd historia av exploatering av andra raser.

Låtsas att de rika–de som har medel att kontrollera, genom styrka eller ekonomisk nödvändighet, beteendet hos andra–är berättigade till de fördelar deras förmögenheter ger dem, även om det kommer på bekostnad av majoriteten. Låtsas också att i det här samhället så kuvar män kvinnor–jag vet, jag vet, Jag verkligen tänjer på gränserna om vad som kan vara trovärdigt nu, men håll ut–både officiellt, genom att sätta män (och återigen till viss del kvinnor, som, like de ovan nämnda, har omfamnat värderingarna av den vita manliga kulturen) som de primära beslutsfattarna och genom att undervärdera eller underkompensera insatserna från kvinnor (och genom att skapa en filosofi, teologi, och politik  som stärker det här kuvandet); och inofficiellt, genom en ofta officiell förkastning men ändock allestädes närvarande kampanj av terrorism: våldtäkter och andra former av våld för att hålla kvinnor på plats.

Låtsas slutligen att det här samhället uppfattar den naturliga världen, inte som en värld med andra levande varelser som man kan och borde skapa respektfulla och ömsesidigt fördelaktiga relationer  med (som urfolk gör världen över), utan istället är uppbyggd av objekt som ska exploateras.

Om du är en fullt ut socialiserad vit man inom den här gruppen, alltså, om du blivit lärd på någon nivå att vita är överlägsna ickevita, att rika på något sätt förtjänar deras monetära och politiska förmögenhet, att män är överlägsna kvinnor, att människor är överlägsna ickemänniskor, så kommer ditt perspektiv, naturligt formas kring dessa övertygelser. Om din socialisering är sofistikerad nog, så kan dessa övertygelser bli helt osynliga för dig. Självklart är människor mer intelligenta än stenar. Det här är ett skämt va? Ersätt svarta, judar, kvinnor, indianer, apor, råttor, floder eller vilken grupp som helst du ska exploatera (och om du motsätter dig mixningen av människor och ickemänniskor i det här exemplet, så kanske du bör fundera över osynligheten i din egna socialisering). Osynligheten kan även manifestera sig på andra sätt: Vita överlägsna Indianer ? Befängt. Vi lever i ett färgblint samhälle. Om din socialisering har varit grundlig nog, så kommer du antagligen inte känna dig värst brydd när du tar din andel, oavsett hur direkt eller indirekt, från arbetet av ickevita, från aktiviteterna eller kropparna av kvinnor, från klyvandet av det som utgör konstruktionen av den naturliga världen. Undvikandet av en inre konflikt kräver att du förnekar att de du exploaterar har liv som är värdefulla för dem. Du måste, kort och gott, leva i ett konstant stadium av förnekelse. Du måste också skala bort din egen empati för de här andra, vilket betyder skärma av, domna av, förneka existensen av, eller på andra sätt avleda uppmärksamheten från de delar av din mänsklighet som annars hade knutit dig samman med dem. Människan som genom makt eller ekonomisk nödvändighet, drar nytta av slaveri (lönebaserad eller i övrigt) måste bedöva sina egen empati. Mannen som slår en kvinna måste gå ifrån de delar av honom själv som vill ha, och förväntar sig, eller hoppas på att hon ska älska honom. Människan som exploaterar ickemänniskor måste avfärda dennes egna inbäddning av den djuriska världen denne lever i.

Mannen–den vita mannen–som fullt ut har socialiserats in i det här exploaterande samhället kommer vara omedveten om att han har skalat bort eller skjutit undan de här delarna hos sig själv. Delarna har helt enkelt upphört att existera, eller mer rakt på sak, från dennes perspektiv så har de aldrig ens existerat. Detta är en av krafterna och skönheterna med förnekelse–vi vet (medvetet) inte vad vi missar.

Det här inlägget postades i Main Category och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s