Skogsavverkning

166427-lebanon-menara-hills-israelFöreställ dig dalarna i Israel och Libanon. En man från Israel fick en gång frågan ”Växer det några träd i Israel ?” Ja svarade mannen ”vi har många små träd som vi vattnar för hand”. Det här går i linje med de minnesbilder som kommer fram. Varje bild jag sett av korsfästelsen, exempelvis, visar en kulle som helt saknar träd. Detsamma är sant för de flesta bilder jag sett av Palestinska flyktingläger, och för Israeliska bosättningar. Vad hände med ”landet av mjölk och honung” som vi kan läsa om i Bibeln ? Och vad hände med de kända ”cederskogarna av Libanon” ? Nu för tiden finner du dem enbart på den Libanesiska flaggan. Resten är sedan länge borta–nedhuggna för att göra tempel, städer och skepp. Nedhuggna för bränsle, matlagning, metallarbete och allehanda ting för handel.

Vandra en bit åt väst, till Kreta, och sedan upp mot Grekland, och vi ser samma historia av träd som banar väg åt civilisationen. Knossos var tätt beskogat och nu är det inte längre så. Pylos, huvudstaden av Mykenska Grekland, var omringad av enorma furuskogar. Melos blev karg. Detsamma är sant för hela Grekland.

När du tänker på Italien, tänker du då på djupa, tätbevuxna skogar ? Italien var en gång i tiden beskogat. Dessa skogar föll för det Romanska Imperiets yxor. Eller hur är det med Nord Afrika ? Detta land är lika kargt som mellanöstern. Men här, för att citera Perlin, ”fullföljde Berberna sina uppdrag genom att fälla de tjocka skogarna för deras Arabiska ledare. Sådana mängder av trä skeppades från dessa berg att den lokala hamnen blev nämnd som `trädets hamn`”. Allt för att göra Egyptiska krigsskepp.

1-israel-judea-scene-of-judean-hills-keenpressVi kan fortsätta denna resa, genom Frankrike och England, genom Norra och Södra Amerika, in i Asien och Afrika men nu lär du se detta mönster.

Detta mönster fortsätter än idag och accelererar när vår kultur metastaserar sig över planeten. Skogar faller världen över. Nigeria har förlorat 99% av sin urskog. Detsamma gäller Finland och Indien. Kina, Vietnam, Laos, Guatemala, Taiwan, Bangladesh, USA, Mexiko, Argentina, Burma, Nya Zeeland, Costa Rica, Kamerun, Kambodja  och våra eget hemland Sverige (Vi har förövrigt granplantage istället för skog i det här landet) har alla förlorat minst 90 procent. Australien, Sri Lanka, Malaysia och Honduras har alla förlorat minst 80 procent. Ryssland, Indonesien, Nicaragua och Kongo har förlorat minst 70%. Panama, Colombia och Ecuador har förlorat minst 60 procent.  Brasilien och Bolivia har förlorat mer än hälften. Och det blir vara värre.

Civilisationen är inkompatibel med livet. Vi, de civiliserade, tillhör en kultur ur balans. Planeten mördas och få av oss talar om det.

Det här inlägget postades i Main Category och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s